top of page
תמונת הסופר/תNoa Feldman

על שזירה קוונטית וגרביים - חלק ב'

עודכן: 17 במרץ 2021

חדשים כאן? ברוכים הבאים! קוראים לי נעה ואני דוקטורנטית לפיזיקה באוניברסיטת תל אביב. אני כותבת כאן על קוונטים לקהל הרחב. לא צריך רקע במתמטיקה או בפיזיקה, אבל כן מומלץ מאד לקרוא את הפוסט הראשון בבלוג וגם את חלק א' לפני שקוראים את הפוסט הזה. מקווה שתהנו!


בפוסט הקודם אמרתי שנדבר היום על משחקי בל. ואז התחלתי לכתוב על זה, ולהסביר כמה דברים בסיסיים, שבתור פיזיקאית אני עובדת איתם כל הזמן עד ששכחתי כמה הם מיוחדים ומשמעותיים בזכות עצמם. אז היום נדבר עליהם, וספציפית על האופי של מדידה קוונטית, ונכיר מה זה קיוביט - ביט קוונטי. זה יעזור להבין עוד קצת את המשמעות של שזירה, וישמש אותנו בהבנה של משחקי בל אבל גם מחשוב קוונטי באופן כללי.


אז מה שראינו בפוסט הקודם הוא שבאמצעות שזירה אנחנו יכולים להשפיע על חלקיקים קוונטיים שרחוקים מאיתנו בזמן אפסי. היו לנו שתי גרביים, כל אחת בצד אחר של העיר, עם קשר מיוחד - חייב להיות להן אותו הצבע. הצבע היה בסופרפוזיציה בין כחול לורוד. כשמדדנו גרב אחת בצפון העיר, גרמנו - באותו הרגע - גם לגרב שבדרום העיר לקרוס. אבל מה אפשר לעשות עם זה? ואיך זה בעצם משנה?


אז בדוגמת הגרביים זה באמת לא שינה כל כך. הסיבה היא שמדדנו את הגרביים רק בבסיס אחד מסוים. מה זה אומר בסיס? הבסיס שבו אנחנו מדדנו היה הבסיס הכחול-ורוד:



כלומר, הגרב יכולה להיות או כולה ורודה, או כולה כחולה. בסיס נוסף אפשרי הוא הבסיס הזה:



בבסיס הזה כל גרב היא חצי כחולה וחצי ורודה. אבל בואו נעזוב את הגרביים ונעבור לדבר על קיוביטים. קיוביט הוא שם לביט קוונטי, שזה בעצם כל מערכת שיכולה להיות באחד משני מצבים - גרב כחולה או ורודה, חץ שמצביע למעלה או למטה, מעגל חשמלי שזורם עם או נגד כיוון השעון... כל דבר. קיוביטים הם מה שמחליף את הביטים הרגילים במחשב קוונטי, ונגיע לדבר על זה בהמשך. נקרא למצבים של הקיוביט 0 או 1, ונסמן את מצב האפס כחץ שמקביל לציר האנכי ואת מצב אחת כחץ שמקביל לציר האופקי:



בסיס אחר שבו נוכל למדוד הוא מסובב ב45 מעלות, ואלו יהיו שני המצבים שלו:



יש עוד בסיסים כמובן, כל מה שבאמצע:



יש נקודה מהותית שעוד לא הסברתי לגבי מדידה: כשאנחנו מודדים חלקיק קוונטי, אנחנו חייבים לבחור בסיס שבו נמדוד. כלומר, אנחנו לא יכולים פשוט לשאול אותו "לאן אתה מצביע?". במקום זה, אנחנו יכולים לשאול "האם אתה אופקי או אנכי?" או "האם אתה 45 מעלות מעל הציר האופקי או 45 מעלות מתחת?" או "האם אתה מצביע 30 מעלות כלפי מעלה או בדיוק מאונך לזה?". החלקיק הקוונטי "ישמע" את השאלה שלנו ויקרוס לאחת משתי האופציות שנתנו לו. בפוסט שעבר הסברתי שאין לנו איך לבחור האם הגרב שנמדוד תקרוס להיות כחולה או ורודה. אבל בכל זאת יש לנו השפעה - אנחנו יכולים לבחור אם היא תהיה כולה באותו הצבע, או חצי-חצי.


עוד דבר חשוב מאד על עניין בחירת הבסיס: כשהקיוביט קורס למצב 45 מעלות מעל לציר האופקי, הוא בסופרפוזיציה של המצבים 0 ו - 1.



ובאותה הצורה, כשהגרב במצב 0, היא בסופרפוזיציה של המצב 45 מעלות מעל לאופק והמצב 45 מעלות מתחת לאופק.



אז בעצם כשאנחנו בוחרים בסיס וגורמים לחלקיק הקוונטי שלנו לקרוס לאחד מהמצבים בבסיס הזה, הם בסופרפוזיציה בכל הבסיסים האחרים. אם יש לי קיוביט במצב 0 ואני מודדת אותו בבסיס ה45 מעלות, כלומר שואלת אותו "האם אתה 45 מעלות מעל הציר האופקי או 45 מעלות מתחת?", אני גורמת לו לקרוס לאחד ממצבי ה-45 מעלות. ואם אני אחר כך מודדת אותו שוב בבסיס 0-1, אני גורמת לו שוב לקרוס לאחד המצבים 0 או 1. ואולי הוא יקרוס להיות 1! כלומר, יש סיכוי סביר שהוא יהפוך מ0 ל1, שזה כמו גרב שהופכת מורודה לכחולה, בגלל שתי מדידות.


יש כאן רעיונות מורכבים לעכל, אני יודעת. אבל יש עוד רעיון אחד אחרון: כששני הקיוביטים שזורים, זה אומר שהמצב שלהם תלוי אחד בשני, נגיד שניהם מצביעים לאותו הכיוון. לא משנה באיזה בסיס אני אבחר, הם בטוח יהיו באותו הכיוון. אז כשאני מודדת קיוביט אחד בצפון העיר בבסיס ה-45 מעלות, אני מודדת גם את הקיוביט בדרום העיר בבסיס הזה. עכשיו הם שניהם 45 מעלות מעל לאופק, למשל. אם במקום זה הייתי מודדת את הקיוביט בצפון בבסיס 0-1, אז שניהם היו קורסים ביחד לאחד המצבים בבסיס הזה.

עכשיו הם כבר לא שזורים - שניהם קרסו למצב אחד, נניח 0, ואם אמדוד את הקיוביט שלי בצפון העיר בבסיס 45 מעלות, הקיוביט בדרום העיר כבר לא יקרוס בבסיס הזה בעצמו. זה בגלל שהוא כבר קרס קודם למצב 0, והמצב שלו כבר לא "תלוי" במצב של הקיוביט בצפון. זה מבהיר משהו חשוב על שזירה - היא משאב יקר שאפשר להשתמש בו פעם אחת באופן הזה של מדידה, ואחר כך הוא נעלם. חלקיקים נשזרים ויוצאים משזירה כל הזמן, וזו עבודה קשה של פיזיקאים לנסות להבין מתי ואיך בדיוק לייצר שזירה שנוכל לשלוט בה.


אני חושבת שעניין הבסיס הזה מעניין מאד בזכות עצמו, וההבנה שהחלקיק שלנו תמיד נמצא באיזושהי סופרפוזציה, גם ממש ברגע שבו הוא קרס למצב כלשהו, היא הבנה מספיק משמעותית לפוסט אחד. זו הבנה די מתקדמת, אני חושבת, והיא יכולה לשמש אותנו בעתיד גם בדיונים על הפילוסופיה של הקוונטים, גם בהבנה של מה זה מחשב קוונטי וגם ממש בפוסט הבא שבו באמת מובטח שנגיע למשחקי בל.

1,941 צפיות9 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

9 comentários


Yair Solomon
Yair Solomon
16 de out. de 2023

ציינת שכשאנחנו בוחרים בסיס וגורמים לחלקיק הקוונטי לקרוס לאחד מהמצבים בבסיס הזה, הם בסופרפוזיציה בכל הבסיסים האחרים (זה נמצא בתחילת הפסקה שמתחת לתמונה האחת לפני אחרונה)

למה המצב שאליו החלקיק קרס, נמצא בסופרפוזיציה כלשהיא, האם זה לא סותר את העובדה שהוא קרס למצב כלשהוא?

Curtir

Yair Solomon
Yair Solomon
14 de out. de 2023

זו שאלה אולי מעט מסובכת: אחרי ששאלנו את החלקיק האם הוא אנכי לציר האופקי או לאנכי ומצאנו שהוא לא אנכי לשתיהם, אז האם זה נחשב שהוא סופרפוזיציה בין שני המצבים?

Curtir
Yair Solomon
Yair Solomon
16 de out. de 2023
Respondendo a

איני מצליח לחבר שאלה שתבטא את חוסר הבנתי:

במקרה בו יימדד חלקיק שנמצא מול הציר האופקי (לא נוגע בו ולא מקביל אליו) ונשאל אותו האם אתה נחתך בציר האופקי או מקביל לו, אז הוא יקרוס לאפשרות מסויימת שהיא לא המצב בו הוא נמצא לפני מדידה אך הנחה זו, שחלקיק קוונטי נמצא במקום מסויים לפני המדידה היא לא נכונה כי חלקיקים קוונטים "לא יודעים" איפה הם.

אז השאלות שלי בקשר לזה, זה האם מה שכתבתי למעלה הוא נכון והגיוני?

האם אפשר לשאול חלקיק האם הוא נמצא בטווח מצבים מסויים שאינו מכסה את כל האפשרויות (כמו הדוגמא למעלה)?

Curtir

Yair Solomon
Yair Solomon
14 de out. de 2023

אז במקרה קלאסי: כשחיפשת את החלקיק הקוונטי על השולחן כשהוא בעצם בחדר אחר, מה המדידה במקום השגוי תניב? האם מקרה בדיוק כזה יכול לקרות בעולם הקוונטי?

מה הכוונה שבסיס אחד יכול להיות גם אינסוף מצבים? אפשר לתת דוגמא?

ציינת שבסיס "ישמע אותנו" ויקרוס לאחד המצבים שהצענו לו... מה הכוונה בישמע אותנו? האם יכול להיות שבמדידה אחת הוא יקרוס לכאן ובמדידה חוזרת (עם אותם תנאים) הוא יקרוס למקום אחר?

למה אחרי מדידה אחת, זוג חלקיקים שזורים כבר לא שזורים?


Editado
Curtir

Yair Solomon
Yair Solomon
07 de out. de 2023

אז אשאל לצורך הבנה- בעולם הקוונטי, מצב של חלקיק נע בין הבסיסים שהצענו לו (והאם תמיד יש רק שתי בסיסים תוחמים כמו: ורוד וכחול?)? מי קובע את הבסיס- אם אנחנו, אז יכול להיות שאנחנו מגבילים דבר מה? ואם גילינו את הבסיס, איך בדיוק?

כשציינת שבבסיס אחד הוא יכול להיות מסובב ב- 45 מעלות, מה כל גרף מציין ולמה הוא משלים לתשעים מעלות?

לא ממש הבנתי את כל העניין שאנחנו לא יכולים למדוד מצבו של חלקיק, אלא רק להציע לו שתי אפשרויות. מה יקרה אם האפשרויות לא תקפות עבורו, נצטרך לשאול כמה עשרות פעמים עד שנגיע לתשובה הנכונה? ואיך החלקיק "שומע" אותנו, זה מזכיר מאוד את קיומו ותשובתו של ה' לשאלותינו...

במצב בו אותו החלקיק שמע את שאלתינו ושני מקרים שונים,…

Editado
Curtir
Noa Feldman
Noa Feldman
14 de out. de 2023
Respondendo a

המון שאלות!

קודם כל, שני מצבים בבסיס (ורוד וכחול) הוא מקרה מאד מסוים. לפעמים יכולים להיות בבסיס אחד גם אינסוף מצבים, תלוי במערכת הפיזיקלית. בסיס הוא רק דרך להסתכל על הדברים - ולכן אנחנו אלו שקובעים מה הבסיס, כי אנחנו קובעים איך להסתכל על החלקיקים. כאשר אנחנו מחליטים למדוד את החלקיק, אנחנו מחליטים באיזה בסיס מדדנו אותו ולכן בבסיס הזה החלקיק יקרוס.

בדוגמאות למעלה, אנחנו רואים שכל בסיס מגדיר שני מצבים שהם ניצבים אחד לשני (כלומר, לחלוטין בלתי תלויים), ולכן יש בין המצבים בבסיס 90 מעלות. כשאנחנו מודדים חלקיק, אין באפשרותנו יכולת לשאול אותו לאן בדיוק החץ שלו מצביע, אלא רק לגרום לו לבחור בין שני מצבי הבסיס שהגדרנו. זה פשוט חוק טבע. אם היינו יכולים למדוד בצורה ספציפית יותר,…


Curtir

Dvir Hanum
Dvir Hanum
22 de mar. de 2022

האם כשלחקיק שזור קורס, אך לאחר מכן נמדד בבסיס אחר, התלות חוזרת בין החלקיקים למדידה ?

Curtir
Noa Feldman
Noa Feldman
14 de out. de 2023
Respondendo a

כדי לייצר תלות בין חלקיקים, נצטרך לבצע פעולה על שניהם ביחד. לא פירטתי על זה למעלה, אבל עקרונית דרך טובה לייצר שזירה היא למדוד את החלקיקים בבסיס שמשותף לשני החלקיקים ומייצר ביניהם תלות.

Curtir
bottom of page